.

Библиотека Захарий Княжески

Библиотека Захарий Княжески
Рейтинг:
0.00/10 от 0 глас(а)

История на Библиотеката в дати:Април 1954 г. създадена с Решение на ИК на ОНС Стара Загора

3 април 1955 г. открита Окръжна библиотека с отдели:
Обработка, Заемна, Детски отдел, Читалня, Методичен отдел
1959 г. поставя се началото на Справочно-библиографски отдел
1962 г. въвежда се нов метод за обслужване на читателите чрез свободен достъп до книгите
1966 г. организира се сектор “Краезнание”
1967 г. Библиотеката избира за свой патрон възрожденския книжовник Захарий Княжески
1972 г. открити са читални по точни и приложни науки
1973 г. създаден отдел “Музика”
1978 г. отдел “Музика” прераства в отдел “Изкуство”. На базата на Методичния отдел се изгражда дирекция “Библиотеки”
1980 г. Библиотеката е наградена с орден “Кирил и Методий” І-ва степен
1984 г. детският отдел е преместен на ул. “Св. Княз Борис” № 100
1989 г. наименованието се променя от “окръжна” на “универсална научна”
1991 г. начало на автоматизацията на библиотечните процеси в отдел “Изкуство”
1993 г. отдел “Изкуство” е преместен на бул. “Митрополит Методий Кусев” № 35
1994 г. цялостна автоматизация в отделите “Комплектуване, обработка и каталози”, “Заемна за възрастни”, “Периодика”. Ползва се програмен продукт “АБ” www.pc-tm.com, създадена и инсталирана локална мрежа.
1995 г. започва получаването на депозитен екземпляр от цялата българска печатна продукция. Дотогава Библиотеката е с частичен депозит.
1996 г. автоматизиране на всички библиотечни и библиографски процеси. Създадени са 12 автоматизирани работни места. Детският отдел е преместен на бул. “Митрополит Методий Кусев” № 5
1997 г. посещение на Н.Пр. посланика на Република Франция в Библиотеката. Дарена литература на френски език.
1998 г. разширяване услугите за читатели. Ползване на чужди бази данни, текуща национална библиография www.nationallibrary.bg, правно-информационна система “Сиела” www.ciela.net и CD-ROM. В библиотеката започва да работи електронна поща.
1999 г. Библиотеката получава дарение от старозагореца Недю Александров над 1700 тома книги, периодични издания, документи.
2000 г. начало на автоматизацията на библиотечните дейности в Детския отдел. Библиотеката е приета в Асоциацията на побратимените библиотеки в САЩ, установява професионални контакти с библиотеки в щата Колорадо САЩ www.cde.state.co.us
м. II 2001 г. съвместно с Гьоте-институт София www.goethe.de създаден Информационно-консултантски център за учебна литература на немски език /немска читалня/.
м. IX 2003 г. Библиотека “Захарий Княжески” се включва в световната кампания за подкрепа на библиотеките @YOUR LIBRARY www.ifla.org и българският й вариант @вашата библиотека
м. III 2004 г. в библиотеката е внедрена нова версия на библиотечната програма “АБ Windows”.

Библиотеката е колективен член и на Съюза на библиотечните и
информационни работници /СБИР/ www.lib.bg

 

Патрон:

Захарий Княжески
1810 – 1877

Захарий Княжески /псевдоним на Жеко Петров Русев/ е роден в с. Пишманя, днес Княжеско, Старозагорско. Учи в Стара Загора, Търново, Габрово и Света гора. Завършва духовната семинария в Одеса и е един от първите българи, учили в Русия. Възрожденецът Захарий Княжески превръща работата за просветно и културно издигане на българския народ в смисъл на своя живот. Основоположник на библиотечното дело унас. В Русия успява да издейства от частни лица и различни институти голямо количество книги. Между дарителите са Светият Синод, Императорската академия на науките, Министерството на народното просвещение и други. С част от донесеното книжовно богатство, Захарий Княжески създава първите обществени библиотеки в България при около 40 училища в различни градове и села. В завещанието си той изповядва желанието си с останалата част от книгите и личната му библиотека да се създаде голяма публична библиотека в Стара Загора.

Захарий Княжески е и вещ педагог с много заслуги за просветното дело. Негова неотменна грижа е да издейства стипендии за млади българи, които да учат в Русия за учители, лекари, акушерки. Името му е свързано и с девическото образование у нас. Той е човекът, осигурил възможността старозагорките Анастасия Михова /Тошева/ и Александра Милкова да получат образование в Русия. По-късно, заедно с тях поставя основите на девическото образование в Стара Загора. Въвежда в учебните програми изучаването на руски език. Като книжовник оставя изследвания в областта на етнографията, историята, медицината и селското стопанство.

Захарий Княжески е от българите, заслужено спечелили името народен будител.

 • Административен офис:
  Стара Загора 6000
  бул. Руски № 46
  E-mail: snmlib@gmail.com, snmlib@abv.bg
  Телефони: +359 042 64 81 43, +359 042 648 131
  Уеб адрес: http://www.szlib-zk.eu/

Няма въведени коментари!
amg-desen